Verlies van een naaste

Verlies van een naaste kan een zeer ingrijpende gebeurtenis zijn in ons leven. Een gebeurtenis waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Als vanzelf volgt na het verlies van een naaste een periode van rouwverwerking. Nâm Stervensbegeleiding biedt een perspectief op leven en dood die mede in dit soort periodes van ons leven tot steun kan zijn.

Vanuit een spirituele kijk op de dood is sterven een overgang naar een andere staat van zijn. Een staat van zijn die wij tijdens het leven (deels) kunnen exploreren. Niet voor niets wordt meditatie ook wel ‘de kleine dood’ genoemd. En zeggen de sufi’s dat ‘wie tijdens het leven sterft, niet zal sterven in de dood’. Ieder moment van afscheid, groot en klein, is een moment van loslaten. Een opening naar het onbekende.

De sleutel voor dit perspectief ligt in het erkennen van de transcendentale niveaus van ons bestaan. De subtiele psychologie van Nâm Yoga biedt instrumenten om deze niveaus te onderzoeken, te herkennen en op af te stemmen. In dat zelfonderzoek komt alles wat in ons leven plaats vindt in een wijder perspectief te staan. Het geeft inzicht in de relativiteit en tegelijkertijd in de verantwoordelijkheid die wij hebben voor alles wat wij denken, voelen, willen en doen.

Wanneer wij een dergelijke kijk op leven en dood omarmen, komt het verlies van een naaste in een ander perspectief te staan. Dit betekent niet dat er geen emoties zijn. Verdriet, rouw en andere gevoelens horen bij het verlies van een naaste. Het biedt een perspectief om anders met deze gevoelens om te gaan. Om ze te laten zijn en spreken om dan weer los te laten. Zo wordt verlies van een naaste voor onszelf ‘een kleine dood’ die transformatie brengt. Zodat je weer verder kunt en bewust een keuze kunt maken hoe jouw leven eruit ziet na het verlies van een naaste.