Spirituele kijk op de dood

In vele tradities en in alle regionen van de wereld is een spirituele kijk op de dood te vinden. Alhoewel de beelden en woorden van deze spirituele kijk op de dood van elkaar verschillen, komt de essentie overeen. Nâm Yoga biedt een perspectief op leven en dood dat overeenkomt met deze essentie.

De essentie van een spirituele kijk op de dood is dat er geen begin en geen einde is. Leven is een beweging in tijd en ruimte waarin de ene vorm overgaat in een andere vorm. Binnen die beweging, beweegt zich het menselijk leven als een natuurlijke stroom van continue transformatie.  Yoginâm, de grondlegger van Nâm Yoga schrijft hierover “Nothing is constant. Every moment you are another person.”

Wanneer wij dit werkelijk tot ons door laten dringen, wordt helder dat niets vaststaat. Alles verandert continu en in het wereldse is dat de enige zekerheid. Nâm Yoga biedt instrumenten, een ethiek en psychologie om dynamisch aanwezig te zijn in die continue verandering. Door te ontdekken dat de mens een transcendentaal wezen is, verbonden in één, is het niet langer nodig je vast te houden aan een zelf gecreëerde identiteit. Dan kun je soepeler meebewegen met alles wat komt en gaat, zonder iets vast te willen houden. Dat geeft niet alleen WelZijn tijdens het leven, maar ook na de dood. Bovendien geeft het een andere kleur aan rouwverwerking.

Met deze spirituele kijk op de dood wordt helder dat dood een overgang is, een transformatie naar andere staten. Die staten kunnen wij (deels) tijdens ons leven onderzoeken. Niet voor niets wordt meditatie ook wel ‘een kleine dood’ genoemd. Een leegte die niet leeg is. Een zijn zonder identificatie wie of wat wij zijn. Deze spirituele kijk op de dood maakt niet alleen het sterven en afscheid nemen van een dierbare makkelijker. Het biedt direct ook een perspectief op leven dat leidt tot groter WelZijn. Dat uitnodigt om te leven in de Natuurlijke Staat.