Rouwverwerking

Bij het verlies van een naaste is rouw een natuurlijke reactie. Rouwverwerking, ofwel de wijze waarop wij omgaan met rouw, is aan onszelf. In rouwverwerking komen wij gevoelens van gemis, verdriet, en misschien ook woede tegen. Emoties die horen bij de mens. Door het leven te beschouwen  vanuit Nâm Yoga perspectief, kunnen die emoties hun uiting vinden zonder dat we erin verloren raken. Door een ander perspectief op wat de mens in wezen is, is loslaten een natuurlijk principe.

Rouwverwerking en spiritualiteit

Nâm Yoga biedt een spirituele kijk op de dood. Een perspectief dat wij terugvinden in diverse tradities. Na de dood keert de ziel (energie, geest) terug naar de oorsprong. In wezen is dit een gegeven om te vieren, omdat wij onze geliefden het allerbeste wensen. Net zoals onze geliefden die sterven ons het beste toewensen en het liefst zien dat wij gelukkig verder leven. Dit geeft een ander perspectief op rouwverwerking dan algemeen gangbaar is.

Rouwverwerking: geen standaard voorschriften

Voor rouwverwerking bestaan geen standaard voorschriften. Ieder zal hierin zijn of haar eigen weg moeten vinden. Nâm Stervensbegeleiding kan van dienst zijn door een transcendentaal perspectief te bieden. Een wijder perspectief op leven. En op de dood. Bovendien kent Nâm Yoga diverse instrumenten om af te stemmen op de transcendentale niveaus van ons wezen. In die afstemming kunnen nog steeds emoties van verdriet en rouw opkomen, maar in plaats van ze als naar te ervaren, bieden deze een kans. Een kans die het leven ons biedt om onszelf beter te leren kennen. Om onontdekte gebieden van ons mens-zijn te ervaren. En zelfs al voelt het niet direct zo, dan kunnen wij nog steeds een mooie herinnering creëren. Want die herinnering blijft en geeft de basis om ook daarna weer mooie herinneringen te scheppen. Er is nog een mooi leven daarna :-)